Vedin viime syksynä Saksassa työpajan, jossa pohdimme selfien merkitystä itsellemme ja toisillemme. Olin pyytänyt osallistujia tuomaan itsestään omakuvan. Pyysin heitä kokoamaan printatut kuvat seinälle asetelmaan siten kuin heistä hyvältä näytti. Kun kollaasi oli valmis, osallistujat muodostivat pienet ryhmät ja saivat yhdessä valita heitä innostavat kuvat. Kriteerinä ei ollut ulkonäkö tai taitava otos, pikemmin kuva, joka vangitsi heidän katseensa ja mielenkiinnon. Valinnat olivat moninaisia. Ääripäinä kenties virallinen työpotretti ja alaston kuva. Useissa kuvissa oli läsnä tilanne tai näkökulma, jota katsoessa ajatukset heräsivät. Tutkimme yhdessä erilaisten kysymysten saattelemana miksi omakuvat ovat niin tärkeitä? Miten omakuvat muokkaavat identiteettiä ja kertomuksia elämästä?
Oletettavasti ensimmäisen selfiekuvan otti Robert Cornelius vuonna 1839. Ottaessaan itse itsestään valokuvan säätämällä linssin toimintaa, hän tuli kirjoittaneeksi kuvan taakse lauseen ”The first light Picture ever taken. 1839” Corneliuksen omakuva on varsin mallikas ja ryhdikäs. Selfien käsite pääsi vuonna 2013 Oxford Dictionaryn sivuille. Siellä lanseerattiin sana selfie kuvaamaan “a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website.” Juuri näin. Tekniikan mahdollistama kuva itsestä ja sen julkaiseminen sosiaalisessa mediassa.
Selfien kohtalo linkittyy myös potretin kiinnostavaan historiaan. Ennen valokuvaa potretti ymmärrettiin maalattuna muotokuvana. Se tavoitteli kohteestaan aina parasta ja suotuisinta lopputulosta – aivan kuten omakuvat tekevät tänään. Maalattu muotokuva muuttui modernin taiteen myötä ja valokuva mahdollisti realistisen lopputuloksen. Valokuvastudioiden potretit eivät tietenkään olleet luontevia ihmiskuvia, vaan eräänlaisia lavastuksia, vaikuttavaan lopputulokseen pyrkiviä. Ilmeisen harva kuva ihmisestä kykenee tallentamaan ainutlaatuista hetkeä, jossa ihminen ei tiedä olevansa kuvattuna. Nämä ovat niitä uniikkeja taiteilijoiden tuotoksia.
Omakuva sen sijaan antaa mahdollisuuden mihin tahansa. Sillä voi hullutella, sitä voi muokata, toistaa kymmeniä ja satoja kertoa saavuttaakseen juuri sen tuotoksen, jonka haluaa jakaa toisille. Sen avulla voi luoda tarinoita, kuvittaa tilanteita, etsiä myötätuntoa ja kertoa olemassaolostaan. Onnistuneiden selfiekuvien takia ollaan valmiita tekemään lähes mitä tahansa. Ihmiset kiipeävät ja altistavat itsensä vaarallisiin tilanteisiin onnistuneen kuvan takia. Useita satoja ihmisiä on kuollut ottaessaan kuvia itsestään. Tämä tieto pysäyttää kysymään miksi?